ΕΝΟΡΙΑ  ΑΓΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ

Αρχική Σελίδα

 


Η Επισκοπή Ταμασού και η ανασύστασή της

Η Επισκοπή Ταμασέων γνωστή και ως Επισκοπή Ταμασού, ή παλαιότερα Επισκοπή Ταμασίας είναι μια Επισκοπή που ανήκει εκκλησιαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου. Η Επισκοπή Ταμασού με έδρα την αρχαία πόλη της Ταμασού  ήταν από τις αρχαιότερες της Κύπρου, μάλιστα πιθανότατα η πρώτη που ιδρύθηκε  και συνεπώς η αρχαιότερη, αφού ο πρώτος επίσκοπος της ο Άγιος Ηρακλείδιος αναφέρεται ως ο πρώτος Ιεράρχης που χειροτονήθηκε στην Κύπρο από τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα στην πρώτη τους περιοδεία.  Γεγονός είναι ότι η επισκοπή Ταμασού ιδρύθηκε στα μέσα του 1ου αιώνα  μ.χ. και πρώτος επίσκοπος της ήταν ο τοπικός Άγιος  Ηρακλέιδιος.  Το μοναστήρι του οποίου λειτουργεί και σήμερα στον χώρο της αρχαίας Ταμασού  ενώ η διπλανή κοινότητα λέγεται Πολιτικό (δηλαδή Από το Πόλη, Ταμασός).  Στην κοινότητα Πολιτικό, υπάρχει και μοναστήρι του Αγίου (Η γνωστή ανα το παγκύπριο γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου), μαζί με σπηλιά, μέσα στην οποία ασκήτεψε ο Άγιος, ο οποίος γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου.

 

Διπλανό χωριό είναι το Επισκοπειό που δηλώνει την ύπαρξη παλαιάς επισκοπής. Της επισκοπής Ταμασού.  Διάδοχος του Αγίου Ηρακλειδίου στον θρόνο της Ταμασού ήταν ο μαθητής του Άγιος Μνάσωνας  που στο όνομα του υπάρχει στο Πολιτικό μοναστήρι, (Ερειπωμένο σήμερα).  Ο Άγιος Μνάσωνας έζησε και στην Παλαιστίνη  και αναφέρονται  μάλιστα στις πράξεις των αποστόλων  (ΚΑ΄16) τα εξής ** άγοντες παρ΄ώ ξενισθώμεν Μνάσωνι τινί Κυπρίω αρχαίω μαθητή** αναφέρετε στον Απόστολο Παύλο και την συνοδεία του.Ο Μνάσων υπήρξε κάτοχος του θρόνου το δεύτερο ήμισυ  του 1ου αιώνα και αυτόν διαδέχθηκε ο Άγιος Ρόδωνας.

Μετά από αυτούς υπάρχει κάποιο κενό  αφού ο επόμενος γνωστός επίσκοπος Ταμασού  Άγιος Τύχων  αναφέρετε ότι συμμετείχε στην δεύτερη οικουμενική σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 381.Αναφέρετε ακόμα από τον Λεόντιο Μαχαιρά ένας τέταρτος Επίσκοπος Με το όνομα Μακεδόνιος .  Με το όνομα Μακεδόνιος βρίσκουμε Κύπριο Επίσκοπο που είχε υπογράψει  τα πρακτικά της οικουμενικής συνόδου της Σαρδικής  το 343, αλλά δεν αναφέρετε η επισκοπική του έδρα. Κατά τα μέσα του 5ου αιώνα  επόμενος γνωστός επίσκοπος Ταμασού αναφέρετε ο Επαφρόδιτος που είχε συμμετάσχει την οικουμενική σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 και στην οποία αντιπροσώπευε και  τον επίσκοπο Λαπήθου.

 Οι επισκοπές της Ταμασού ήταν μέχρι 1224 ,  14. (Λευκωσίας,Ταμασού, Κιτίου, Αμαθούντος,Κουρίου, Αρσινόης, Πάφου, Σολέας, Λαπήθου, Κυρηνίας, Κυθραίας, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Νεάπολης Λεμεσού).  Ωστόσο η επισκοπή Ταμασού είχε ιεραρχικά την πρώτη θέση λόγω βέβαια αρχαιότητας και τιμής στους πρώτους επισκόπους  Αγίους Ηρακλείδιο και Μνάσωνα.  Αναφέρετε μάλιστα ο επίσκοπος Ταμασού ως πρωτόθρονος γιατί ετάσσετο ιεραρχικά μετά τoν αρχιεπίσκοπο. Αυτό ίσχυε μέχρι και του τελευταίου επισκόπου Ταμασού Νείλου τον 13ο αιώνα. Σημειωτέον δε, ότι η Καθολική Εκκλησία διατηρούσε ανέκαθεν Τιτουλάριο Επίσκοπο Ταμασού (Bishop of Tamasus).

Στις αρχές της Φραγκοκρατίας αναφέρονται στην τυπική διάταξη του μοναστηριού του Μαχαιρά  άλλοι δύο επίσκοποι.   Ο Νικήτας  ο αγιοστεφανίτης που πέθανε το 1209 και  ο  επίσκοπος Νείλος που υπήρξε και ο ανακαινιστής της μονής Μαχαιρά. ΄Όταν οι 14 επισκοπές καταργήθηκαν από τους Λατίνους το 1222  καταργήθηκε και η επισκοπή Ταμασού. Γύρω στο 1570 όταν έγινε προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Κυπριακής Εκκλησίας η επισκοπή Ταμασού δεν επαναδημιουργήθηκε. Βέβαια αναφέρετε ότι το 1791 χειροτονήθηκε ως επίσκοπος Ταμασού ο Χρύσανθος, ανεψιός του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου ο οποίος είχε τον τίτλο του Θεοφιλέστατου για να βοηθά  στο έργο του, τον θείο του.  Το 1797 ο Ταμασέων Χρύσανθος ανήλθε στον θρόνο της Επισκοπής Κιτίου όπότε ο τίτλος του Ταμασέων είχε χαθεί.

Eξ άλλου και όπως αναφέρει ο Νέαρχος Κληρίδης, τα χώματα της Ταμασού πατήθηκαν και αγιάστηκαν από ένα μακρύ κατάλογο αγίων , Ηρακλείδιος, Μνάσωνας,  Ρόδωνας, Μύρωνας , Αριστοκλής , Δημητριανός. Θεόδωρος , Βαρλαάμ, Βασίλειος, Καλάντιος, Μακεδόνιος, Νόμων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν γνωρίζει άλλη πολιτεία όπου έζησαν τόσοι πολλοί άγιοι.Πρώτος Επίσκοπος της Επισκοπής αυτής υπήρξε ο Άγιος Ηρακλείδιος, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους Επισκόπους που χειροτονήθηκαν στην Κύπρο. Επόμενος Επίσκοπος υπήρξε ο Άγιος Μνάσων και ακολούθησαν άλλοι Άγιοι, μαθητές και συνεργάτες του Αγίου Ηρακλειδίου, όπως ο Άγιος Ρόδωνας που υπήρξε και βιογράφος του Αγίου Ηρακλειδίου, που έζησαν και ασκήτεψαν στην Επισκοπή Ταμασού.

Η ανασυσταθείσα μετά από οκτώ αιώνες που είχε καταργηθεί από τους Φράγκους κατακτητές της Κύπρου, Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, είχεν αρχικά την έδρα της στο χωριό Πολιτικό, μετέπειτα όμως μετεφέρθη σε άλλο μεγαλύτερο χώρο στην Πάνω Δευτερά, όπου βρίσκεται και σήμερα, μέχρι που να ανεγείρη μεγάλο ιδιόκτητο Μητροπολιτικό Μέγαρο, που θα γίνει, όπως γνωστοποιήθηκε, στο χωριό Επισκοπειό, όπου βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός της νέας Μητροπόλεως. Ο σημερινός Επίσκοπος είναι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

 

 

Πλαίσιο κειμένου:  

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ κ. ΗΣΑΪΑ

 

Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαϊας, μέλος εξαμελούς οικογένειας, γεννήθηκε στο Στρόβολο, το 1971, από εκτοπισμένους  γονείς. Τελειώνοντας το Λύκειο Ακροπόλεως, κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά και ακολούθως, το 1990 εγγράφεται στην Ιερατική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου Απόστολος Βαρνάβας. Την ίδια χρονιά εντάσσεται ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Κύκκου και υπηρετεί σε διάφορα διακονήματα. Το 1992 ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου κ.Νικηφόρος τον στέλνει στη Ρωσία για Θεολογικές σπουδές. Το 1993, χειροτονείται διάκονος στην Ιερά Μονή Κύκκου και το 1997, αποπερατώνει τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Μόσχας με βαθμό Άριστα. Την ίδια χρονιά συνεχίζει, και, το 1998 ολοκληρώνει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Μόσχα με θέμα το Βίο και τα έργα του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.  Στη συνέχεια μεταβαίνει  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης όπου ξεκινά και παρακολουθεί με επιτυχία για δύο χρόνια δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Εκκλησιαστική Αρχαιολογία. Το 2000 χειροτονείται πρεσβύτερος και προχειρίζεται Αρχιμανδρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄.  Στη συνέχεια  επιστρέφει στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας όπου εγγράφεται ως υποψήφιος διδάκτορας Θεολογίας και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα Η ιστορία και το Θεολογικό περιεχόμενο της Κολλυβαδικής έριδας στο Άγιο Όρος.  Μετά από επιτυχή υπεράσπιση της διατριβής του το 2003 ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Θεολογίας από το Επιστημονικό συμβούλιο της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας.  Ως εκπρόσωπος του Επισκόπου Κύκκου κ. Νικηφόρου και μέλος του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών  οργανώνει, παρακολουθεί και συμμετέχει σε δεκάδες σημαντικά θεολογικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ακολούθως, μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου παρακολουθεί, με επιτυχία ειδικά προγράμματα με θέμα την προσφορά της Εκκλησίας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία. Υπηρέτησε το γραφείο του Επισκόπου του, με την καθοδήγηση του οποίου προΐστατο του Τμήματος άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και πνευματικής υποστήριξης  της Ιεράς Μονής Κύκκου. Με αυτή του την ιδιότητα επισκέφθηκε και οργάνωσε επι τόπου προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες που πλήγηκαν από πολέμους, πείνα ή Θεομηνίες.  Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου  Α΄ υπηρέτησε για αρκετά χρόνια ως πνευματικός των αλλοδαπών ορθοδόξων στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου. Υπηρετεί επίσης, ως εκτελεστικός πρόεδρος του Γραφείου Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Χειρίζεται πολύ καλά τις ευρωπαϊκές και σλαβικές γλώσσες.

Στις 9 Ιουνίου εκλέγεται παμψηφεί από την κληρικολαϊκή συνέλευση ως Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής.

 

 

 

 

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΑΜΑΣΟΥ

Μητροπολίτης: Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού καί Ορεινής κ. Ησαΐας.

Διεύθυνσις: Τ.Θ. 14761, 2456 Λευκωσία. Τηλέφωνον: 22623688. Τηλεομοιότυπον: 22624600.

Ηλεκτρονική διεύθυνσις:
www.imtamasou.org.cy

[Διεύθυνσις εις την αγγλικήν γλώσσαν: His Eminence Metropolitan Isaias of Tamassos and Orinis,

P.O.Box 14761, 2456 Nicosia, Cyprus Tel 22623688, fax 22624600]

Προσωρινή έδρα:
Ανω Δευτερά, Λεωφ. Μακαρίου Γ΄, αρ. 23.

Πρωτοσυγγελλεύων: Πρωτ. Θεόδωρος Στυλιανού, τηλ. 99594383.
 

 

Αρχική Σελίδα

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
2314 Λακατάμεια
Τηλ.  22 388980